Stap 1 :

  • Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Omwikkel de appels met ontbijtspek en houdt deze met ­cocktailprikkers op zijn plaats. Bestrooi de appels in spek met wat (zoete) dry-rub. Plaats de appels indirect op de barbecue. De keteltemperatuur is ergens rond de 160°C. Lager mag ook, dan duurt het ­alleen wat langer. Je kunt een beetje rookhout gebruiken voor een lichte ­rooksmaak.

  • Zet in elke holte van de muffinvorm een papieren vormpje. Maal het volkorenbrood met korst, de hazelnoten en de koek­kruiden in de keukenmachine tot een fijn kruimelig mengsel. Voeg de eieren met de margarine en de rest van het sinaasappelsap toe en meng alles al draaiend tot een glad beslag. Roer de blokjes appel en de rozijnen met vocht erdoor en schep het beslag in de papieren vormpjes.

Stap 2 :

  • Bak de muffins in de oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Laat de muffins afkoelen en verpak ze strak in huishoudfolie.

  • Hierna mogen de appels van de barbecue. Gebruik ­hiervoor een spatel, want de appels zijn zacht geworden en kunnen snel ­beschadigen. Laat ze even afkoelen, want de appels zijn gloeiend heet!

    Voor 4 personen.

     

Ingrediënten

  • Ingrediënten

    • 4 stevige zoete appels (bijvoorbeeld Pink Lady’s)
    • 12 plakken ontbijtspek
    • 4 cocktailprikkers
    • een zoete dry-rub, gekocht of zelfgemaakt
    • een zoete barbecuesaus, gekocht of zelfgemaakt